Vi är mitt uppe i en spännande tid där medicinska och tekniska framsteg har kommit så långt att vi på riktigt kan prata om skräddarsydd vård och behandling. Medicinsk forskning parallellt med utveckling inom bioteknik och AI har på senare år tagit stora kliv mot vad som tidigare mest var en avlägsen vision – precisionsmedicin. Det innebär en omställning inom hälso- och sjukvården som gör att vi i dag kan förebygga och upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede och ge effektivare behandlingar.

Men med nya möjligheter följer även utmaningar, en av dem är att kunna hantera och dela hälsodata. Tillgång till hälsodata, inklusive genetisk information, om individer behövs för att kunna fortsätta att utveckla och implementera precisionsmedicin i sjukvården. Är du beredd att dela personlig data för ett friskare liv för dig och dina medmänniskor?

Vi har bjudit in Anna Martling, överläkaren och professorn vid Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset, Charlotta Ingvoldstad Malmgren, genetisk vägledare vid Karolinska Universitetssjukhuset och Katarina Nyström, jurist vid Genomic Medicine Sweden att berätta mer om de nya möjligheter som finns för mer precis diagnostik och individanpassad behandling och de nya perspektiven på att dela hälsodata. Vi diskuterar frågorna vidare i ett panelsamtal tillsammans med Eva Helmersson, patientföreträdare MS och Annemieke Ålenius, avdelningschef eHälsomyndigheten.

Kontaktperson: Mikaela Friedman, mikaela.friedman@ki.se

Arrangörer: Genomic Medicine Sweden (GMS), Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. 

Medverkat till programmet har också Nätverket mot cancer och Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Bild: GettyImages