Lunchseminarieserie om precisionsmedicin i sjukvården

Vill du lära dig mer om precisionsmedicin? Och vad den nya teknikutvecklingen innebär för bättre diagnostik och nya behandlingar inom cancer, sällsynta diagnoser, komplexa sjukdomar och infektionssjukdomar?


9 maj

Ärftlig risk för cancer: Hur får släktingar information?

Anna Rosén, docent i klinisk genetik och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus

Moderator: Richard Rosenquist Brandell

Ett genetiskt testresultat som visar ärftlig risk för cancer berör inte bara den enskilda patienten, utan även dess släktingar. Om berörda släktingar nås av informationen har de möjlighet att ta reda på om de har en ökad risk, och kan därefter fatta egna beslut om förebyggande åtgärder. Men hur ska denna information förmedlas på bästa sätt? Internationella studier visar att mindre än hälften av berörda släktingar hör av sig och testar sig, vilket innebär att de inte får tillgång till dessa förebyggande åtgärder. I Sverige har vi ännu inga data på detta.

Anna Rosén berättar under seminariet om resultaten från projektet DIRECT-studien. I en randomiserad multicenterstudie har de utvärderat om erbjudandet att skicka brev från sjukvården direkt till berörda släktingar ökar andel släktingar som hör av sig till kliniken jämfört med nuvarande praxis med familjemedierad information. Ni kommer även få en utblick på hur det ser ut i andra länder och en framtidsspaning.


Anmälan

Registrering Lunchseminarieserie 9 maj Anna Rosén
Namn
Namn
Förnamn
Efternamn
Jag är verksam inom:
Jag vill ta del av GMS kommande information och event

Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Region Skåne behandlar dina personliga uppgifter. Här finns mer information www.skane.se/Supportsidor/sa-behandlar-vi-dina-personuppgifter/.


Under våren 2025 fortsätter vi med seminarieserien om precisionsmedicin och dess implementering i sjukvården. Är du läkare eller arbetar inom annat yrke i sjukvården och intresserad av att lära dig mer om genomik och precisionsmedicin och dess betydelse framöver i kliniken? Då hoppas vi att du kan vara med på våra digitala lunchseminarier.

Vid frågor, kontakta mikaela.friedman@ki.se

Välkommen!