
Det omfattande EU-projektet Beyond One Million Genome plus (B1MGplus) har officiellt startat. Det nya projektet, finansierat av Europeiska kommissionen under programmet Digital Europe, samordnar och stödjer 1+ Million Genomes initiativet för att möjliggöra säker tillgång till genomikdata i hela Europa. GMS bidrar till B1MGplus genom sitt arbete framför allt inom hälsoekonomi.
B1MGplus-projektet erbjuder fortsatt samordning och stöd till initiativet 1+ Million Genomes (1+MG), som samlar 25 EU-länder samt Norge, och har som mål att möjliggöra säker tillgång till genomik och motsvarande kliniska data i hela Europa – för en bättre hälso- och sjukvård för alla.
Den 11-12 mars hölls ett kick-off möte i Bukarest, Rumänien, för B1MGplus. Från GMS medverkade Richard Rosenquist Brandell, föreståndare GMS, Oskar Frisell, co-chair för GMS Hälsoekonomi och Mikaela Friedman, co-chair för GMS Kommunikation & Utbildning i kick-off och workshops om implementering av precisionsmedicin och hälsoekonomi.
För att stödja 1+MG-initiativet kommer B1MGplus-projektet att fokusera på fyra områden:
- Stödja det förberedande arbetet för inrättandet och driften av ett europeiskt konsortium för digital infrastruktur (EDIC)
- Underlätta den strategiska inriktningen av 1+MG-initiativet
- Stödja arbetet i att implementera genomik i hälso- och sjukvård samt för och folkhälsoändamål
- Utveckla datakvalitetsaspekter av 1+MG-ramverket.
GMS representerar Sverige i B1MGplus-projektet och leder tillsammans med Danish National Genome Center arbetet inom hälsoekonomi. GMS arbetar också inom flertalet arbetsgrupper inom 1+MG. Det gäller exempelvis implementering av precisionsmedicin, användarfall kring sällsynta diagnoser, cancer och infektionssjukdomar, datastandarder, med mera.
– Vi är mycket glada att tillsammans med Danish National Genome Center leda arbetet inom hälsoekonomi i B1MGplus. Hälsoekonomiska utvärderingar är en nyckel för att vi på ett effektivt sätt ska kunna implementera precisionsmedicin i sjukvården och det internationella samarbetet är mycket viktigt, säger Richard Rosenquist Brandell, föreståndare för GMS.
Projektet ska möjliggöra en hållbar utveckling av 1+MG-initiativet genom att stödja de medverkande länderna att skapa en federerad europeisk datainfrastruktur för genomikdata. Den ska kunna ge säker tillgång till genomiska och relaterade hälsodata och bidra till utvecklingen av individanpassad hälso- och sjukvård som på sikt gynnar samhället.
– Det var ett mycket bra möte och jag knöt många nya kontakter som blir viktiga för arbetet framåt. Ett viktigt budskap från workshopen om hälsoekonomi är att vi bör starta enkelt och flexibelt för att identifiera nyckelkomponenter i hur vi visar värdet av helgenomsekvensering, för att sedan kunna arbeta vidare med mer avancerade modeller för utvärdering av den här typen av teknologier kan se ut, säger Oskar Frisell, hälsoekonom vid Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) och co-chair för GMS Hälsoekonomi.