Precisionsmedicin i praktiken – Bröstcancer
Precisionsmedicin i praktiken – bröstcancer är en webbaserad utbildning som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar inom bröstcancer. Utbildningen syftar till att öka kunskapen om precisionsmedicin och bidra till att bred genomisk profilering inom bröstcancer tillgängliggörs för patienter på ett jämlikt sätt över landet. Kursen lanseras i slutet på mars.
Om kursen
1: Översikt och introduktion
Anders Edsjö, disputerad överläkare och sektionschef, Klinisk genetik, patologi och molekylär diagnostik, Medicinsk Service, Region Skåne
Den första utbildningsmodulen kommer att ge en introduktion till; precisionsmedicin, hur precisionsmedicin används vid bröstcancer och hur de olika utbildningsmodulerna hänger ihop.
2: Bred genomisk profilering
Anders Edsjö, disputerad överläkare och sektionschef, Klinisk genetik, patologi och molekylär diagnostik, Medicinsk Service, Region Skåne
Denna utbildningsmodul består av två delar. I den första delen presenteras de nya sekvenseringsmetoder som används i kliniken och hur den nationella genpanelen för solida tumörer är uppbyggd. I den andra delen följs ett prov från remiss till svar med nedslag i några av de viktigaste stegen.
3. Kliniska värdet av bred genomisk profilering vid bröstcancer
Antonis Valachis, överläkare och docent, Onkologiska Kliniken, Universitetssjukhuset Örebro och vice ordförande NVP bröstcancer
Utbildningsmodulen har som avsikt att presentera hur resultat av sekvenseringsmetoder kan implementeras i klinisk praxis, hur det kliniska värdet av sekvensering för identifiering av förvärvade genetiska förändringar i bröstcancer ser ut idag, samt hur sjukvården förbereder sig inför framtida användning av precisionsmedicin.
4. Ärftlig bröstcancer, genetisk utredning
Hans Ehrencrona, överläkare och docent, VO Klinisk genetik, patologi och molekylär diagnostik, Region Skåne, Lunds universitet
Modulen består av två delar. I den första delen beskrivs översiktligt kunskapsläget för ärftliga riskfaktorer och motiv för nuvarande nationella panel för ärftlighetstestning, samt en kort introduktion över variantklassificering. I den andra delen beskrivs arbetet vid en onkogenetisk mottagning, kriterier för testning, exempel på släkthistoria och en kort beskrivning av risker för andra cancerformer än bröstcancer för bärare av patogena varianter i BRCA1 eller BRCA2.
5. Kliniskt värde av genetisk profilering i ärftlig bröstcancer
Niklas Loman, överläkare och docent VO hematologi, onkologi och strålningsfysik, Skånes Universitetssjukhus
Utbildningsmodulen beskriver testning med ärftlig bröstcancerpanel inom ramen för behandling av patient med bröstcancer, och de konsekvenser detta kan ha för den kliniska handläggningen.
Utbildningen har kommit till genom ett samarbete mellan Genomic Medicine Sweden (GMS), Roche och Novartis.
Vid frågor kontakta mikaela.friedman@ki.se