ForskarFredag: Kunskap om gener kan lösa sjukdomar
Hur kan kunskap om våra gener hjälpa till att förebygga och behandla sjukdomar? Och hur används forskning och ny teknik i sjukvården?
Delta i forskardialog tillsammans med forskare från Karolinska Institutet.

Vi lever i en spännande tid där medicin och teknik utvecklas snabbt. Forskning och ny teknik som bioteknik och artificiell intelligens har gjort stora framsteg, vilket har gjort precisionsmedicin möjligt.
Precis som det låter innebär precisionsmedicin att vården kan anpassas efter varje persons unika behov. Det betyder att vi kan förebygga och upptäcka sjukdomar tidigt och ge mer effektiva behandlingar. Men med dessa möjligheter kommer också utmaningar, och en av de största är hur vi hanterar och delar hälsodata.
För att precisionsmedicin ska fungera behöver vi hälsodata, inklusive genetisk information, från många människor. Detta hjälper forskare och läkare att förstå sjukdomar bättre och utveckla nya behandlingar.
Under forskardialogen ger vi exempel på hur klinisk forskning med hjälp av att analysera gener kan hjälpa till att ge diagnos och möjlighet till nya behandlingar för sällsynta sjukdomar och cancer.
Medverka i vår forskning
Vi vill också höra hur du tänker kring att dela din genetiska data för att andra ska kunna få bättre vård och behandling. Här finns en möjlighet att delta i forskning vi gör genom att besvara en kort enkät före och efter du tittat på en kort film. Filmen har tagits fram för att barn ska förstå lite om DNA, hur det styr våra kroppar och funktioner och vad och varför man vill läsa av DNA-sekvensen. Filmen är tänkt att kunna användas inom vården för att öka förståelsen hos yngre patienter och på så sätt öka möjligheten för barn och unga att göra informerade val kring genetiska tester.
Medverkande forskare
Jonas Carlsten, Karolinska Institutet och forskare som deltar i samarbetsprojektet GMS – Genomic Medicine Sweden som sammankopplar medicinsk forskning och kliniskt införande på sju olika lärosäten och sju universitetssjukhus i landet.
Målgrupp
Programpunkten passar för högstadieelever åk 8-9 och gymnasieelever.
Dag och tid
Tisdag den 24 september, kl 13.00-13.45.
Plats
Digitalt via Zoom (länk efter anmälan)
Anmälan
Anmäl pedagog och klass via formuläret nedan.
Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Region Skåne behandlar dina personliga uppgifter. Här finns mer information www.skane.se/Supportsidor/sa-behandlar-vi-dina-personuppgifter/.
Kontaktperson
Mikaela Friedman
E-post: mikaela.friedman@ki.se
Telefon: 070-781 94 07
Arrangörer
Karolinska Institutet tillsammans med Genomic Medicine Sweden (GMS).