Svenska Barnläkarföreningens sektion för pediatrisk hematologi och onkologi rekommenderar att helgenomsekvensering ska vara klinisk rutin vid diagnos för alla barncancerpatienter.
– För GMS Barncancer innebär uttalandet en bekräftelse på den nytta vi gör för cancersjuka barn i hela Sverige, säger David Gisselsson Nord, professor vid Lunds universitet, överläkare vid Region Skåne och den som leder arbetet inom GMS Barncancer.
GMS Barncancer har sedan 2020 arbetat för att alla barn som drabbas av cancer ska få tillgång till helgenomsekvensering som en del av diagnostiken. Arbetet har hittills utförts som ett pilotprojekt i samarbete mellan alla barnonkologiska center och med stöd från Barncancerfonden och Socialdepartementet. Nästa steg är ett rutininförande i sjukvården.
– Professionens uttalade stöd är en viktig hörnpelare inför våra samtal med Sveriges sjukvårdsregioner om införandet av storskalig sekvensering som rutinmetod inom cancerdiagnostiken för alla under 18 år, fortsätter David Gisselsson Nord.
Rekommendation från Sektionen för pediatrisk hematologi och onkologi: Implementering av helgenomsekvensering som klinisk rutin för alla barncancerpatienter vid diagnos
”Sektionen för pediatrisk hematologi och onkologi (PHO), som är en delförening inom Svenska Barnläkarföreningen, beslutade, enhälligt vid styrelsemöte 231005 att man anser att det finns evidens för implementering av helgenomsekvensering (enligt motsvarande upplägg som nuvarande GMS-projektet) som klinisk rutin för alla barncancerpatienter vid diagnos. Vidare är arbete med vårdprogram för ärftlig cancer där barnperspektivet inkluderas angeläget. Diskussion och beslut utgick från presenterade och publicerade resultat av klinisk nytta.” Läs hela uttalandet.
Om GMS Barncancer:
- Ett projekt inom GMS, som drivs i nära samarbete med Barntumörbanken och finansieras av Barncancerfonden och Socialdepartementet.
- Alla barn som drabbas av cancer i Sverige får genom GMS Barncancer tillgång till helgenomsekvensering.
- Hittills har drygt 600 barn fått denna utökade precisionsdiagnostik, vilket möjliggör mer individanpassad vård och behandling.
- För de 117 barn som inkluderades i den första fasen av pilotstudien visade helgenomsekvensering kliniskt relevanta genetiska förändringar i >90% av fallen, där också genetiken bidrog till förfinad diagnos och/eller identifiering av behandlingsmål för drygt hälften av barnen.
- Sekvenseringen av hela arvsmassan sker vid fyra universitetssjukhus i samarbete med SciLifeLab Clinical Genomics plattformen och alla barnonkologiska center i Sverige är involverade i arbetet.
- Läs mer om GMS Barncancer och Helgenomsekvensering ger viktig information för behandling av barn med cancer
Bild: iStock